Comments

november 30, 2011

A Separation (2011)

Autor: | Aeg: november 30, 2011 | Lisa kommentaar (0) Eelmine postitus

Nader ja Simin on abielupaar Iraanis, kellel on 11-aastane tütar Termeh. Simin soovib viia tütre läänemaailma elama, kuid Nader ei ole sellega nõus, kuna peab hoolitsema Alzheimeri tõbe põdeva isa eest. Simin palub selle peale lahutust ning kuni seda palvet ei rahuldata, asub ta elama oma ema juures. Nader peab aga hakkama saamiseks palkama kellegi isa järele valvama. Väljavalituks osutub väikese tütrega vaesuses elav Razieh, kelle mees on juba pikemat aega töötu.

Tegemist on IMDb Top 250 filmiga, mis linastus ka 15.PÖFF-i raames. Ütlen ausalt - minu arust ei olnud see nii eriline lugu midagi. Oli suisa tavaline. Mis selle aga nii palju põnevamaks teeb on ainuüksi kultuuriruumi erinevus. Iraan on siiski täiesti teine ühiskond, teistsuguste tavade ja väärtustega.

Naiste staatus ja käitumine antud ühiskonnas on läänemaailmale midagi täiesti müstilist. See, et naine peab käima kaetud peaga ja riietuma võimalikult tagasihoidlikult, on juba harjumuspäraseks saanud. Kui aga tuleb filmis stseen, kus Razieh helistab tuttavale vaimulikule, et nõu saada, kas ta tohib alla teinud vanahärral pükse vahetada või ei ole see sobilik, hakkab läänemaailma filmivaataja lõpuks veidigi aru saama, milline on naiste roll ja positsioon islami kultuuris.

Jutustatud loo jooksul jäid minu jaoks kumama kaks märksõna - austus ja ausus. Austus abikaasa vastu, austus vanemate vastu, austus emaduse vastu, austus uue elu vastu. Selle teisega on veidi keerulisem lugu. On asju, mis jäetakse rääkimata abikaasale või kohtunikule, kuid jumala ees valetada...

Siit tulebki välja suurim erinevus läänemaailma ja islami vahel. Lääne inimene ei karda mitte midagi. Ta teeb mida tahab, ei karda tagajärgi, mis pole käega katsutavad ja muutub niiviisi iseenda jumalaks. Islamiusku inimene usub jumalasse ja kardab südamest, et kui tema ees valetada, järgneb sellele kohutav ebaõnn. Terve filmi jooksul on üks läbiv idee - rääkida võid sa midaiganes, aga kui vastutad oma sõnade eest, siis vannu seda käsi Koraanil. Ja see on hetk, mil hirm on nii suur, et ei jää üle midagi muud kui olla aus.

Tunnistan oma ignorantsust ja pean nentima, et ei ole varem islamikultuuriga eriti tutvunud. Seetõttu jälgisin iga väiksematki detaili, et põnevaid kultuurierinevusi sisse ahmida. Suur elamus igal juhul.

Hinnang: 8/10
Fantastiline võimalus heita pilk islamiühiskonda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

© Eveli filmiblogi is powered by Blogger | Author: Eveli Pung (evelipung@gmail.com) | Template designed by Josh Peterson