Comments

jaanuar 23, 2012

Millenniumi triloogia

Autor: | Aeg: jaanuar 23, 2012 | Lisa kommentaar (0) Eelmine postitus
Hiina kalendri järgi algas täna draakoniaasta ja mis võiks olla sobilikum kui selle esimesel päeval kirjutada lohetätoveeringuga tüdrukust.

Rootsi kirjanik Stieg Larssoni Millenniumi triloogia esimese raamatu originaalpealkiri "Män som hatar kvinnor" tähendab vabas otsetõlkes "Mehed, kes vihkavad naisi". Filmirežissöör Niels Arden Oplev on võtnud vaevaks kirjaniku algideid austada ja loonud terava käsitluse misogüünsest maailmast, mille õnnetus keskmes asub väliselt habras, kuid vaimselt äärmiselt tugev ja iseseisev noor naine Lisbeth Salander.

Filmis harutatakse süstemaatiliselt ja mõõduka tempoga lahti kahe inimese elukäik. Sündmustik hakkab kiht kihi haaval lahti koorima gootiriietuse ja macabre jumestuse alla peitunud Lisbethi läbielamisi. Ka siis, kui naine on vaataja ees alasti kistud, jääb teda katma mastaapne lohetätoveering, mis ei lase teisi kunagi täielikult lähedusse.

Temaga paralleelselt tutvume karismaatilise ajakirjaniku Mikael Blomkvistiga, kes sarnaselt Lisbethiga püüab ellu jääda maailmas, kus mõjuvõimu omavad inimesed saavad omakasupüüdlike eesmärkide nimel karistamatult teistega halvasti käituda. Saatuse tahtel nende teed ristuvad ja nad hakkavad koos lahendama 40 aasta tagust mõrvalugu.

Triloogia teises filmis on Blomkvist ja Salander juba tugeva vaimse sidemega partnerid. Kui esimene keskendus pigem Lisbethi kui karakteri tutvus-tamisele, siis teine aitab mõista, kuidas ta on selliseks kujunenud. Fookuses on naise suhted vanematega ja psühhiaatriakliinikus veedetud aastad.

Põnevikule omaselt on ka seekord vaja peategelastel lahendada ohtlik müsteerium, kuid selle ülesehitus jääb juba selgelt alla esimeses osas esitatule. Sellegipoolest on ka teises filmis paar kohta, mis vaataja emotsionaalselt väga efektiivselt läbi raputavad. Kuigi järgmise režissööri Daniel Alfredsoni "Tüdruk, kes mängis tulega" kipub olema pigem actionit täis TV-film, on see oluline samm peategelase lahtimõtestamisel.

Viimane film põhineb kolmandal raamatul "Purustatud õhuloss". Antud osas on Lisbethi tegelane arenenud sellisele tasemele, et kulminatsioonis toimunud kohtuprotsessi ajal hoidsin peaaegu hinge kinni. Võin ausalt tunnistada, et mul ei ole pika aja vältel sisikond niimoodi emotsioonidest ja ootusärevusest krampi kiskunud kui viimase lahenduse mõõduka ja väljapeetud lahtihargnemise ajal.

Salanderi osatäitja Noomi Rapace teeb täiesti vapustava rolli. Soovitan soojalt Fincheri uusversooniga võrdlejatel vaadata ära mitte ainult esimene osa, vaid terve rootslaste poolt tehtud triloogia. Jään huviga ootama, kas samuti üsna tugeva rollisoorituse teinud Rooney Mara kunagi Rapace tasemele küündib.


Hinnangud:
The Girl with the Dragon Tattoo - 8/10
The Girl Who Played with Fire - 6/10
The Girl Who Kicked the Hornet's Nest - 8/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

© Eveli filmiblogi is powered by Blogger | Author: Eveli Pung (evelipung@gmail.com) | Template designed by Josh Peterson